Bödelns hus

När bödeln kom till bygden är det här han ska ha bott. Senast var det dock Vispakitta.
När bödeln kom till bygden är det här han ska ha bott. Senast var det dock Vispakitta.

Bödelns hus – sanning eller skröna?

Den sista som bodde i Backstugan, eller Bödelns hus som den också kallas, var en kvinna som hette Kerstin, eller ”Kitta” som smeknamnet blev på bygdemål. Kerstin tillverkade vispar som hon gick runt i bygden och sålde. I folkmun kallades hon för Vispa-Kitta.

Om det bott en bödel i huset är osäkert, men otänkbart är det inte. När det var dags för avrättning kom bödeln till bygden, men för fridens skull brukade temporära boenden anordnas en bit utanför byarna, som i detta fall. Bara drygt 2 km härifrån, längs Skåneleden, ligger Galgbacken, en avrättningsplats som användes ända fram till början av 1800-talet.

Bödelssysslan avskaffades i Sverige i början av 1900-talet. Den sista kvinnan att avrättas i Sverige var Anna Månsdotter från Yngsjö. Tillsammans med sin son Per Nilsson, som dock benådades, hade de erkänt mordet på Hanna Johansdotter från Lönhult väster om Brösarp. Det så kallade Yngsjömordet. Anna Månsdotter avrättades i Kristianstad den 7 augusti 1890. Hanna Johansdotter ligger begravd vid Brösarps kyrka.

Hitta hit

Ruinen efter Bödelns hus ligger cirka 100 meter rakt västerut från informationsskylten vid stigen. Gummistövlar kan vara bra att ha.

Källor: Nils-Erik Svansten, Ida Johansson och Wikipedia

Mer om Backaleden + karta